Kom deg ut!

egenomsorg Mar 11, 2024

Det forskes på mye rart som kan virke ganske selvsagt. Da er det lett å himle med øynene over forskere som bruker tid på noe «alle» vet. Dette er også et eksempel på noe alle vet. Det er at tilgang på, og bruk av, grøntområder er bra for oss. En finsk studie som ble publisert i British Medical Journal (BMJ) i 2023 fant at mennesker som jevnlig bruker grønne og blå områder, altså skoger, parker og innsjø, fjord og hav bruker mindre av medisiner mot psykiske lidelser, astma og høyt blodtrykk. I en annen studie publisert i The Lancet i 2023 så på forekomst av angst og depresjon i Wales, og fant at tilgang til, og bruk av, grønne og blå områder i nærmiljøet førte til redusert forekomst av angst og depresjon.

Vi vet også at tur i skog og mark har gunstige effekter på smerte. Og at fysisk aktivitet er minst like effektiv behandling mot depresjon som antidepressive medikamenter.

Det er åpenbart at vi mennesker ikke er skapt for å sitte innendørs og se på en skjerm. Vi er skapt for bevegelse, frisk luft og naturlige lyder som fuglekvitter, lyden av skrittene våre, trær som suser og en bekk som bruser. Likevel er det lett for oss når vi får det foreslått å si at det vet jeg, men det gjelder ikke meg akkurat nå, fordi jeg har andre typer symptomer, det er verre nå og dette har jeg prøvd, men det hjalp ikke. Så når vi går til legen og får høre at du bør gå en tur i ulendt terreng for å fikse ryggsmertene, så er det lett å bli provosert av noe så banalt som åpenbart ikke vil hjelpe. Og dessuten, hvordan skal vi få tid til det? Uansett er det ikke mitt liv de har forsket på, jeg vet da vel best. Joda, det kan være vanskelig å finne tid til å komme seg ut i skogen, traske gjennom parken eller rusle på stranden. Men så vet vi jo at det er et spørsmål om prioritering. Kanskje noen andre kan kjøre barna til trening? Kanskje skjermtiden kan reduseres til et minimum? Klesvasken legges på plass uten å bli brettet? Eller kanskje tiden er inne for en gradert (eller full) sykemelding for å få tid til å ta de grepene som må til for å få riktig rytme på plass i livet?

En tur i skog og mark der vi får opp pulsen er i alle fall nesten uten bivirkninger. De positive effektene er blant annet økt nivå av endorfiner, som gjør at vi føler oss gladere og mer avslappet, og kjenner smerte i mindre grad. I tillegg har det en gunstig effekt på tarmbakteriene våre!

Hva med bivirkningene? Disse inkluderer knall og fall, som i de fleste tilfeller er milde og forbigående, og kan forebygges med godt fottøy og et våkent sinn.

Så neste gang noen foreslår at du burde ta en tur i skogen, så gjør det da vel!
God tur!

Meld deg pÄ nyhetsbrevet!

VÊr den fÞrste til Ä fÄ vite om kurs, og fÄ oppskrifter og spennende nyheter rett i innboksen.

Jeg vil aldri dele kontaktinformasjonen din med noen andre.